[:nl]In het binnenland van Suriname komen er in heel veel verschillende stroomversnellingen voor. Een stroom versnelling wordt met een mooi woord ook wel een “sula” genoemd, dat is dus stroomversnelling in het Surinaams.  

Een stroomversnelling is het gedeelte van een waterloop waar de stroming snel en schietend is en waar het oppervlakte normaliter gebroken wordt door obstructies zoals rotsen en of rotsblokken, maar waar geen feitelijke waterval of cascade is. 

Stroomversnellingen kunnen vaak worden herkend aan een versmalling van de stroom en aan rotsen die boven het water uitsteken. Als stromend water over en om de rotsen heen golft, ontstaan er luchtbellen, waardoor het water een witte kleur krijgt en er wild water ontstaat. 

In het binnenland van Suriname hebben de stroomversnellingen ook te maken met de Brokopondodam. De stroomversnellingen hebben door de dam niet te maken met eb of vloed. In het regenseizoen zijn de waterstanden het hoogst. Hierdoor zijn de stroomversnellingen in mindere mate. In de droge tijd is het wat laag en komende rotsen die de stroomversnellingen veroorzaken boven het water te staan. Hierdoor zijn de stroomversnellingen veel agressiever en ook wel voor vele mooier om te zien.

Op het eiland Anaula bevindt u zich in het hart van het Boven Suriname gebied, in de Suriname-rivier, op een steenworp afstand van de Ferulasi stroomversnelling. [:]